Een proefschrift over Finse Mökki's en dus Finse sauna's

image002 2

image002 2Gastpostreeks gaat verder. Verwelkom Louise die op zoek is naar jou om haar enquête over Finse Mökkis in te vullen. Welkom Louise!

Mijn naam is Louise Werner, ik ben een Frans-Duitse architectuurstudent aan de ENSA Strasbourg en schrijf momenteel mijn scriptie over Finse Mökki’s en dus Finse sauna’s.

Mijn Duitse grootouders kochten een Mökki toen mijn vader nog een soort was. Ik bracht al mijn zomers door, midden in het bos. Ik beschouw het als mijn tweede thuis omdat ik er deels ben opgegroeid. Omdat ik letterlijk verliefd werd op de Finse cultuur en natuur, was het voor mij duidelijk dat ik wilde dat mijn scriptieonderwerp gerelateerd was aan Finland. Hoewel Alvar Aalto een van mijn favoriete architecten is, zijn bijna alle architectuurscripties over Finland over hem geschreven. Daarom wilde ik schrijven over iets dat minder bekend is in Frankrijk, iets waar ik persoonlijk mee kan ontdekken: de Finse Mökkis.

image002 2Kind leeft in het moment, en Finse Mökki (op de achtergrond).

Verschillende thema’s kunnen worden geanalyseerd in de studie van de mökki

Inderdaad, tijdens mijn onderzoek heb ik geleerd dat de mökki eigenlijk een vrij recent fenomeen is dat dateert uit het einde van de de eeuw die werd geïnitieerd door ambtenaren en de bourgeoisie als een plaats van ontspanning in tegenstelling tot hun dagelijkse werk en leven in de stad. De eerste huisjes waren ruim en goed uitgerust en bijna te vergelijken met villa’s. In de 1536s de idealisering van het buitenleven in Finland tot een snelle ontwikkeling van het busnetwerk door het hele land. Door deze nieuwe bereikbaarheid kon de reis naar de mökki worden gemaakt met het openbaar vervoer en vanaf de 1940s daarna was er een enorme ontwikkeling van dit type woningen, dat nu toegankelijk was voor mensen uit de middenklasse. Vervolgens stelt de stijging van de levensstandaard iedereen, zelfs mensen met een laag inkomen, in staat om een ​​​​mökki te dalen. Deze zijn vaak bescheidener, zonder water of elektriciteit, maar volstaan ​​​​voor hun functie als ontsnapping uit de stad. In de jaren zestig waren we getuige van een nieuw huis met de hervormingen van de arbeidstijdwet, waardoor zaterdagen vrijkwamen en mensen dus de stad een weekend konden verlaten.

Grootteveranderingen van de mökkiimage003 1

De mökki’s winnen aan omvang en comfort en de geprefabriceerde huisjes beginnen te verschijnen. Bij de ontwikkeling van mökki kunnen twee typen worden onderscheiden. Sommige zijn gemoderniseerd tot het stadion van een enkel huis: gecombineerde keuken, elektriciteit, internet en stromend water. Voor anderen blijft de cultuur van het kleine huisje zonder het comfort van het huis een echte luxe. De kwestie van comfort zal daarom een ​​​​belangrijke rol spelen bij de analyse van de mökki. De kwaliteit en het comfort wordt de mökki door alle bewoners gezien als een perfecte toevluchtsoord waarin hiërarchieën, stress en professionaliteit aan de stad worden overgelaten. Dit wordt verklaard door de relatie met de omgeving, met de wildernis van deze atypische habitat.

Het is op dit thema dat mijn dissertatiestudie zal nauwkeurig. Ik zou deze architectuur analyseren door de gevoelens te analyseren die de gebruikers aan de ruimte geven in vergelijking met hun hoofdverblijf. Door deze gevoelens te analyseren, wil ik ook de beleving van de ruimte, de relatie tot de omgeving en de cultuur en identiteit die met deze ruimte samenhangen, analyseren.

Veel brandhout, sauna Mökki op de achtergrondimage002 2

Sauna versus mökki

Door deze analyse wilde ik me ook richten op de sauna die een mökki bijna altijd een sauna heeft. Bij de onderzoeken van het onderwerp werd ontdekt dat er, in tegenstelling tot de mökki, veel over de sauna werd geschreven en dat het de eerste Finse habitat was. Het dateert uit de bronstijd toen de temperaturen zo laag waren dat mensen de sauna voor hun huis bouwden om het weer te verdelen. Het werd vroeger gebruikt als leefruimte voor de gebruikers: koken, wassen, wassen, genezen en bevallen. Tot vandaag vertegenwoordigt het een essentieel onderdeel van de Finse identiteit. Inderdaad, de sauna werd een embleem van de jonge natie toen Finland onafhankelijk werd in 1920. Deze “mentaliteit” van de sauna is niet alleen gezond voor het lichaam, maar ook voor de geest. In de sauna heerst een zekere gelijkheid door een ongeremde naaktheid die alle mensen op hetzelfde niveau plaatst hun sociale klassen. Deze geest van gelijkheid staat synoniem voor een ruimte van vertrouwen, emotie, een ruimte waarin lichaam en geest rusten en vertrouwen in harmonie.

Om een ruimtelijk en tijdelijk kader uitgebreid te stellen, zou ik de huidige mökki willen analyseren, maar er is zeer weinig over geschreven. Daarom heb ik besloten om een ​​enquête uit te voeren onder Finse mensen via een online enquête onderzocht u de link hieronder vindt. Ik ben ook geïnteresseerd in historische informatie, getuigenissen over Mökkis.

Link naar het onderzoek is hier .

image002 2image001 4

Uitzicht vanaf een Mökki. Eenvoudig leven.
image001 4

9 december 3736

4 Opmerkingen

7726