Hoge inname van geraffineerde granen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet, blijkt uit onderzoek

[ad_1]

Een nieuwe studie die onlangs is gepubliceerd Trends in Cardiovascular Medicine onthult dat het consumeren van hoge innames van geraffineerd graan het risico op hart- en vaatziekten (HVZ), coronaire hartziekten, hartaanvallen, hartfalen of beroertes niet verhoogt. De studie roept ook op tot reflectie op het westerse voedingspatroon en de overweging ervan in toekomstige voedingsaanbevelingen. Hoewel geraffineerde granen zijn opgenomen als onderdeel van het westerse voedingspatroon, suggereren de resultaten van de meta-analyses dat geraffineerde granen niet bijdragen aan het hogere CVD-risico dat samenhangt met dit ongezonde voedingspatroon.

De studie toonde het gebrek aan verband aan tussen de inname van geraffineerde granen en het risico op hart- en vaatziekten in meta-analyses van 17 prospectieve onderzoeken (inclusief 877.462 deelnemers) die de analyses beperkten tot alleen basisvoedsel (bijv. brood, ontbijtgranen, pasta, witte rijst). wat betreft meta-analyses van onderzoeken die zowel basisvoedsel als toegeeflijk graan bevatten (bijv. cakes, koekjes, donuts, brownies, muffins, gebak).

Deze nieuwe resultaten zetten vraagtekens bij de wijdverbreide opvatting dat geraffineerde granen in verband worden gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Geraffineerde granen zijn typisch opgenomen in het westerse voedingspatroon dat ook rood en verwerkt vlees, met suiker gezoete dranken, frites en vetrijke zuivelproducten omvat. Onderzoek toont aan dat juist deze voedingsmiddelen, met name rood en bewerkt vlees, en met suiker gezoete dranken, de echte boosdoeners zijn in dit voedingspatroon. Meta-analyses in de nieuwe studie geven aan dat het hogere CVD-risico dat met dit voedingspatroon gepaard gaat, niet afkomstig is van geraffineerd graan.”


Dr. Glenn Gaesser, Professor, College of Health Solutions, Arizona State University en studieauteur

Geraffineerde granen zijn granen die zijn gemalen, een proces waarbij de zemelen en kiemen worden verwijderd om de houdbaarheid van het graan te verlengen. Dit proces verwijdert een deel van de oorspronkelijke vezels en B-vitamines uit het voedsel, maar ze zijn vaak verrijkt met extra B-vitamines en ijzer.

Deze studie volgt op een recent commentaar van Gaesser, gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings, waarin gegevens uit bestaande gepubliceerde onderzoeken werden onderzocht om geen verband aan te tonen tussen diabetes type 2 en de consumptie van geraffineerde granen.

“Ik hoop dat deze nieuwe resultaten in overweging zullen worden genomen bij het formuleren van toekomstige voedingsrichtlijnen voor Amerikanen”, voegde Gaesser eraan toe. “Ik denk dat het belangrijk is dat de voedingsgemeenschap deze resultaten erkent, en hoewel het nog steeds terecht een verhoogde consumptie van volkoren voedsel promoot, hoeft het niet ten koste te gaan van geraffineerd graan. Voedsel met geraffineerde granen kan in een gezond dieet.”

Bron:

Referentie tijdschrift:

Gaesser, GA, (2022) Geraffineerde graaninname en hart- en vaatziekten: meta-analyses van prospectieve cohortstudies. Trends in cardiovasculaire geneeskunde. doi.org/10.1016/j.tcm.2022.08.002.

Bron

[ad_2]


De Beste Aanbiedingen Sauna, Spa en Wellness Hotels

Sauna Deals ➡️
Wellness Hotels ➡️
Massage Deals ➡️
Spa Deals ➡️

SpaDag Home

Plaats een reactie