Is het veilig om rauwe oesters te eten? TikTok vestigt de aandacht op Vibrio-infecties.


In een viraal TikTok-video met 2,2 miljoen views

, TikTok-gebruiker @malamamaofficial opent een $1 Whole Foods-zak met rauwe oesters en onthult een erwtenkrab in een van de schelpen. “Dit is waarom het $1 is”, zegt de TikTok-gebruiker terwijl ze in de oester graaft. “Het is een parasietkrab!”

Hoewel erwtenkrabben kunnen worden gegeten met oesters , is er misschien een groter probleem in uw favoriete zeevruchten.

In een nu virale video gemaakt als reactie op de eerste

, Morticia, een microbioloog in Boise, Idaho, die aan onderzoek werkte met subsidies van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de National Institutes of Gezondheid, deelt de risico’s die gepaard gaan met het eten van oesters – of zeevruchten – naarmate de oceanen warmer worden als gevolg van klimaatverandering. Een van de toenemende zorgen die Morticia (die vroeg om een ​​pseudoniem te gebruiken vanwege digitale veiligheid) noemt, is een toename van Vibrio vulnificus, een bacterie die voorkomt in mariene omgevingen.

Vibrio vulnificus kan in het lichaam terechtkomen door rauwe of ongekookte zeevruchten te eten, of een wond blootstellen aan zeewater waar de bacterie wordt gevonden .

“Oesters zijn bijzonder vatbaar omdat ze filtervoeders zijn, dus deze bacterie kan doordringen in het organisme en gewoon een soort van vast komen te zitten in het weefsel”, zegt ze in de video. “Je kunt niet zien of een oester besmet is met Vibrio-bacteriën door ernaar te kijken.”

De oester zorgt er niet voor dat de oester er anders uitziet, ruikt of smaakt, waardoor het moeilijk is om vertel dat u bent blootgesteld aan Vibrio totdat u symptomen begint te krijgen. Hoewel de besmettingspercentages over het algemeen laag zijn, hebben oesters de hoogste hoeveelheid sterfgevallen als gevolg van zeevruchten in de VS

“Als u gezond bent en wat wij ‘immunocompetent’ noemen, wat eigenlijk alleen maar betekent dat uw immuunsysteem goed kan werken en infecties kan elimineren , zal uw lichaam de infectie kunnen opruimen zonder ziekenhuisbezoek of antibiotica. Maar in de context van een weefselinfectie of iemand die al een gecompromitteerd immuunsysteem heeft, kunnen deze infecties snel fataal worden”, vertelde Morticia aan HuffPost. “Dit is waar dat hoge sterftecijfer dat we associëren met Vibrio-infecties vandaan komt.”

De

meest recente uitbraak was in 100

, veroorzaakt gastro-intestinale aandoeningen gekoppeld aan oesters geïmporteerd uit Mexico. (Er zijn geen sterfgevallen gemeld.) Klimaatverandering – die een stijging van de temperatuur van het zeewater veroorzaakt – heeft geleid tot een toename van bacteriën in het water, wat leidt tot meer gevallen van de infectie .

Hoewel u misschien niet helemaal hoeft te stoppen met het eten van verse oesters, zijn er nog steeds belangrijke factoren om rekening mee te houden. We vroegen huisartsen, microbiologen en distributeurs van zeevruchten naar de risico’s van het consumeren van de schelpdieren, symptomen van Vibrio-infectie en behandelingsopties. Dit is wat u moet weten:

Symptomen van Vibrio vulnificus zijn gastro-intestinale problemen en zelfs sepsis.

Oesters zijn filter-feeders, dus wanneer bacteriën zich hechten aan deeltjes en andere organismen in het water die vervolgens door de oester gaan, kunnen de schelpdieren een concentratie van bacteriën tot 2019 keer

die van omringende wateren. Omdat oesters meestal rauw worden gegeten, is het infectierisico hoger in vergelijking met het eten van gekookte of gekookte zeevruchten.

Als resultaat zijn er naar schatting 84, mensen in de VS die elk jaar een infectie van Vibrio oplopen. Timothy J. Sullivan, de nationale programmaleider bij Animal Health and Aquaculture, een divisie van de USDA National Institute of Food and Agriculture, legde de verschillen uit tussen symptomen bij gezonde en immuungecompromitteerde mensen.

“Het resulteert doorgaans in milde gastro-intestinale klachten waarbij gezonde personen koorts, koude rillingen, krampen, diarree of misselijkheid ervaren in 48 uur van inname,” zei hij. “Sterfte is uiterst zeldzaam bij gezonde personen, maar voor personen met bepaalde medische aandoeningen kan het ernstige bijwerkingen veroorzaken.”

Immuungecompromitteerde mensen zijn kwetsbaarder voor infecties en aangezien het immuunsysteem een ​​rol speelt bij de verdediging van het lichaam tegen bacteriële, schimmel-, parasitaire en virale infecties

, waardoor ze een groter risico lopen op complicaties, waaronder sepsis.

Primaire sepsis, of de extreme reactie van het lichaam op een infectie, verschijnt in ongeveer 57% van Vibrio-koffers. Mensen met bepaalde ziekten – waaronder mensen met chronische leverziekte, diabetes, kanker, nierziekte, HIV of andere immuungecompromitteerde aandoeningen – kunnen gemakkelijker sepsis krijgen, wat snel kan leiden tot weefselbeschadiging en orgaanfalen

indien onbehandeld. Infecties kunnen snel vorderen als de symptomen ernstig zijn. Wanneer gastro-intestinale symptomen volledig afwezig zijn – wat gebeurt in ongeveer 10 naar 15% van de mensen met de infectie — gevallen van sepsis en overlijden zijn minimaal.

Als u een oesterfan bent, zijn er manieren om uw risico te verkleinen.

Bijna alle Vibrio-infecties komen voort uit het eten van rauwe of ongekookte oesters. Als gevolg hiervan zijn er verschillende voorschriften opgesteld om het risico door middel van sanitaire voorzieningen te verminderen. Het National Shellfish Sanitation Program, erkend door de Food and Drug Administration, zorgt ervoor dat schelpdierproducerende staten de veiligheidsrichtlijnen volgen, inclusief certificering, behandeling en procesprocedures.

De oogstvoorschriften sluiten het risico op Vibrio echter niet uit. Als gevolg hiervan waarschuwen schelpdierstaten klanten voor infectierisico’s. U kunt deze mogelijk vinden op verpakkingen en menu’s van zeevruchten.

Christina Z. (die vroeg om haar volledige naam privé te houden voor haar baan), een derde generatie professional uit de visindustrie en een groothandel in vis, vertelde HuffPost dat het eten van oesters, of het nu uit een supermarkt of een luxe restaurant is, niet t veranderen hoe de zeevruchten worden bereid. In een virale video die ze op TikTok plaatste, vertelde ze dat ze nooit rauwe schaaldieren zou eten.

“Zolang de oester rauw gegeten wordt, blijft het risico hetzelfde . Restaurants en supermarkten houden zich beide aan hoge normen om op verantwoorde wijze te kopen bij gerenommeerde distributeurs en de koelketen in stand te houden om bederf te voorkomen’, zei Christina. “De voorbereidingsmethode om het risico te verkleinen is echter de sleutel. Rauwe/ongekookte oesters vormen altijd het grootste risico. Als oesters een must zijn, kies dan voor gestoomde of gebakken.”

I Als je oesters gaat eten, is het belangrijk om op te letten hoe de schelpdieren zijn bereid en waar ze vandaan komen.

“Sommige veilige vispraktijken die ik zou aanraden, zijn om de meeste van uw visgerechten te kopen flash bevroren op zee indien beschikbaar, ‘zei Christina. “Dit handhaaft de integriteit en maximale versheid van de zeevruchten, doodt alle levende parasieten en voorkomt de omstandigheden die nodig zijn voor bacteriegroei na de vangst. Als u echter vers koopt, zorg er dan voor dat u koopt bij een gerenommeerde handelaar die u kan vertellen wanneer de zeevruchten zijn gevangen, en consumeer binnen één tot twee dagen na uw aankoop.”

Alle kustwateren bevatten Vibrio-bacteriën. Infecties door Vibrio-soorten nemen echter toe, en zoals gezegd kan klimaatverandering het aantal gevallen doen toenemen.

“De meeste bacteriën die relevant zijn voor ziekten bij de mens houden van warmte en hebben die nodig om zich te vermenigvuldigen. Vibrio houdt al van warmte. Het leeft in warm zeewater aan de kust, ‘zei Morticia. “Naarmate die wateren warmer worden vanwege een opwarmende planeet en klimaatverandering, zullen ze niet alleen groeien tot hogere aantallen in dat water, ze zullen zich ook verspreiden naar nieuwe plaatsen als oceanen die eens aan de koudere kant waren, worden meer gematigd.”

Er is altijd een risico verbonden aan het eten van rauwe oesters, zei Sullivan. Het voorkomen van gevolgen kan echter beginnen met voorbereiding, weten waar uw oesters vandaan komen en het herkennen van symptomen van infectie.

554404